19 januari 2011

Spaanse bloemkoolsoep met geroosterde knoflook


Stel: je hebt een bloemkool, gasten op komst en nog geen voorgerecht. Dan kun je besluiten dat je leven een zooitje is, dat je nooit had moeten opstaan die ochtend en dat een stevige borrel de enige uitweg is uit deze hel. Of je kijkt om je heen: je ziet een bol knoflook en neemt alsnog die borrel. Eureka!
Volgens mij kun je van iedere groente soep maken, tenminste, zo heb ik dat geleerd van een blog die The Traveler's Lunchbox heet (de link staat onder het kopje 'Ook leuk'). Daar werd eens uitgelegd dat lekkere soep een variatie op hetzelfde uitgangspunt is: je fruit een uitje met knoflook, bakt de groente even mee, je doet er bouillon en eventueel wat wijn bij, je kookt de soep en blendert hem en garneert hem met een plukje groene trut. Wat een briljant uitgangspunt! Dat kan ook met een bloemkool!


De scherpe lezer (beter bekend als mijn zus) zag op de hoek van de bakplaat met te roosteren pompoen en rode ui al een verdacht pakketje liggen. Dat was een bol knoflook waarvan ik de punt had afgesneden en die ik stevig had ingepakt in aluminiumfolie. Als je nog eens iets lekker moet maken (een sausje bij de biefstuk, een dressing, een mascarpone-dip voor de gebakken aardappels): doe er wat geroosterde knoflook in. Ik heb er nu al spijt van dat ik niet meteen mijn hele voorraad knoflook heb meegeroosterd want die zacht zoete knoflook is lekker.Spaanse bloemkoolsoep met geroosterde knoflook

Ingrediënten:

1 bol knoflook (of meer als je wel vooruit kijkt)
1 bloemkool, in roosjes
2 uien, gesnipperd
olijfolie
1/2 bos peterselie
1 liter bouillon (groente- of kippebouillon)
1 laurierblaadje
1 tl tijm
1/2 tl gemalen komijn
1/2 tl zoet gerookt paprikapoeder (pimenton dulce)


Verwarm de oven voor op 200 graden (als je goed plant rooster je wat knoflook met iets anders mee, als je de oven toch aanhebt sla je twee vliegen in één klap). Snijd de top van de ongepelde bol knoflook af zodat alle tenen bloot komen te liggen. Pak de hem goed in en rooster hem minstens een half uur of nog beter, drie kwartier als je die tijd hebt.
Begin even later met de soep: fruit de ui met een beetje zout in wat olijfolie. Doe de bloemkool en de peterselie erbij en even later de bouillon. Doe de laurier, komijn, tijm en pimenton erbij en kook de bloemkool gaar. Laat hem daarna niet meer eindeloos koken, daar gaat de soep niet lekkerder van ruiken.
Haal de knoflook als die zacht en een beetje gecaramelliseerd is uit het folie en laat een beetje afkoelen. Als je je handen er niet meer aan brandt kun je de bol uitpersen. Doe de helft van de knoflook bij de soep. Pureer de soep en breng op smaak met zout, peper en eventueel nog wat van de kruiden als de smaak je te zacht is. Serveer als een voorgerecht voor zes personen of met wat geroosterd brood en sla als hoofdgerecht voor vier.1 opmerking:

Machteld zei

Een plukje groene trut?!

Je recept hebben we trouwens gelinkt in ons artikel 'Wat Lazen We Deze Maand'.
Groetjes aan Renske!

Een reactie posten