31 januari 2011

Orzo salade met artisjokken en parmezaan


In de wereld van Donna Hay (Australische chefkok en styliste) is alles altijd licht en stijlvol. Alles klopt en past perfect bij elkaar. Als je te lang in de boeken en tijdschriften van Donna bladert, dan loop je het gevaar zeer ontevreden te worden. Je huis is te donker, je land is te koud en grijs, je eten is te gewoontjes. Je voelt je een soort Plain Jane.

Maar als je zo af en toe in de wereld van Donna spiekt, dan kun je er best plezier van hebben. Ze heeft leuke ideeën over eten en de styling van dat eten. En dan kom je tijdens dat neuzen misschien wel een recept tegen voor de orzo die je al weken onaangetast in je voorraadkast hebt liggen.


Orzo is pasta gemaakt van harde tarwe in de vorm van een grote rijstkorrel. En die totaal andere vorm maakt dus verschil. Het eet anders en het laat zich erg goed mengen. Je kunt er bijvoorbeeld ook een soort risotto mee maken. Of een lekkere salade, zodat je net kunt doen of het zomer is.

Orzo salade met artisjokken en parmezaan

Dit recept van Donna is voor een grote salade waar je met vier mensen van kunt eten als hoofdgerecht. Leuk voor op een buffet, of picknick met een berg mensen, maar als je met z'n tweeën bent, dan kun je het gerust halveren.


Ingrediënten

400 gram orzo (risoni, risi, sehriye)
60 ml olijfolie
60 ml citroensap (als je niet zo van citroensap houdt, gebruik dan wat minder)
2 tenen knoflook
zout en peper
560 gram artisjokharten, in vieren gesneden
15 gram platte peterselie, gehakt
40 gram pijnboompitten, geroosterd
20 gram parmezaanvlokken, of meer natuurlijk, omdat dat lekker is
ca 20 zwarte olijven zonder pit, in tweeën

Kook de orzo in een ruime pan met zout water volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Giet af en zet apart om af te laten koelen.


Meng de olie, citroensap, knoflook, zout en peper in een kommetje. Als je niet dol ben op rauwe knoflook, dan kun je beter eerst de olie, citroensap en knoflook mengen en na een kwartiertje overgieten door een theezeefje. Zo haal je de knoflook uit de dressing, maar zit de smaak er wel een beetje in. Voeg dan alsnog zout en peper toe.

Meng in een saladeschaal de orzo met de artisjokken, olijven, pijnboompitten en peterselie en giet de dressing erbij. Meng alles voorzichtig en bestrooi met de parmezaanvlokken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten