15 januari 2011

Dulce de Leche


Deze post is niet voor watjes. Dulce de leche is voor hard core zoetekauwen die niet misselijk worden van drie negerzoenen, die meer van witte chocola houden dan netjes is en die soms per ongeluk een hele zak bananenschuimpjes leegeten. Ik snap dat er niet veel mensen overblijven bij zulke criteria, maar zo is het.


Je maakt deze melkcaramel door een blikje gecondenseerde melk met een snufje zout au bain marie in te koken. Je kunt er ook voor kiezen om het blik in zijn geheel te koken in een grote pan water. Dat duurt niet alleen drie keer zo lang, je loopt ook het risico dat het blikje ontploft. En dulce de leche is zalig, maar niet op het plafond.Wat je ermee doet? Zoetekauwen, dat hoef ik toch niet uit te leggen? Je lepelt het recht uit het bakje! Als er mensen bij zijn en je moet de schijn hoog houden kun je het door het browniebeslag swirlen, op een koekkruimel-bodem uitsmeren (beetje opwarmen als het te taai is) met bananen en slagroom er bovenop of toch gewoon zo, met de lepel. Ze komen vroeg of laat toch wel achter je ware aard.Dulce de leche

1 blikje gecondenseerde melk
mespunt zoutVerwarm de oven voor op 225 graden.
Zoek twee ovenschalen die in elkaar passen, de kleine bij voorkeur met een deksel. Schenk de melk in de kleine schaal en strooi het zout erover. Dek af met aluminiumfolie, er mag geen lucht bij. Zet de deksel op de schaal en zet hem in de grotere schaal.


Giet water in de buitenste ovenschaal, tot ongeveer een centimeter onder de rand. Bak de dulce de leche ongeveer 75 minuten of tot de caramel donkerbruin is zoals op de foto. Let goed op dat niet al het water verdampt, giet er zonodig nog wat water bij.


Laat de dulce de leche afkoelen en roer los met een lepel. Is in de koelkast zeker een week of twee houdbaar haha.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

maar er zijn ook maar weinig mensen wier baby voor 50% uit negerzoenen bestaat ;-) xn

Anne-Jet zei

Toch? Je bent wie je bent...

Een reactie posten