17 november 2010

Franse appelcake met Calvados
Drie weken geleden alweer? Hebben we dan drie weken niet gegeten? Echt, die mini-twixen for dinner op Sint-Maarten tellen toch wel mee en de verschillende keren dat ik een pak spinazie a la bloupe ontdooide in een steelpannetje, die hoeven toch niet overgeslagen te worden? Of is dit een nuffige blog met pretentieuze recepten en louter succesverhalen?
Nee. Dat is het niet. Maar ik ben van baan gewisseld! Ik ben sinds 1 november geen kok meer. Druk dat dat is! Het niveau mijnerzijds kan vanaf nu dus alleen maar nederiger worden met een special over pannenkoeken volgend jaar rond deze tijd. Volg mij op dit adres en zie Anne-Jet, de val van een ex-kok. Is wéér een jaar later een musical in het Circustheater.

Maar terug naar nu: Dorie Greenspan, de vrouw met de rare boektitels, heeft een nieuw kookboek: Around my French Table. Ze heeft een franse tafel in het franse Parijs waar ze lekker kookt. En zoals het de gebruikelijke usance is in de blogosphere is iedereen aan het recenseren geslagen met een recept toe.
Dit is zo lyrisch als ik word want ik heb het boek niet, maar ik heb wel een recept toe: franse appelcake met Calvados. Van Dories franse tafel en lékker! Lekkerder wordt een appelcake niet en dat zal vooral door de (relatief) schandalig grote hoeveelheid calvados die in het beslag gaat.
Franse appelcake met calvados


De beste raad die ik (nu nog) in huis heb: bak er meteen twee. Je staat toch in de keuken en tenzij je precies alles al in huis had heb je van bijna alle ingrediënten genoeg over om er nog één te maken. Als je in je volgende leven terug wilt komen als Barack Obama (of een Nobelprijswinnaar naar keuze) zet je hem meteen bij de gelukkige in de oven, dan ruiken er twee huizen lekker. Met een beetje mazzel word je in dit leven nog Barack Obama.


Ingredienten

Voor één taart


4 grote appels (verschillende soorten nemen is lekker op de één of andere manier), geschild en in blokken van 3 cm gesneden

2 L eieren (of drie kleintjes want bio-eitjes zijn meestal niet zo groot)

150 gram kristalsuiker

1/2 theelepel vanille-extract

3 eetlepels calvados

110 gram bloem

3/4 theelepel bakpoeder

mespunt zout

115 gram gesmolten en afgekoelde boter


Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een springvorm van 26 centimeter in met boter of Hochleistungs Trennwachs. Als dat je ding is.

Meng de bloem, het zout en het bakpoeder. Zet apart.

Klop de eieren met de suiker totdat het mengsel schuimig is. Het hoeft geen lichtgele massa te zijn, als er maar flink wat lucht in zit. Klop de helft van het bloemmengsel door de eieren tot je net geen bloem meer ziet, voeg dan de boter toe en eindig met de andere helft van de bloem. Roer niet te lang, anders ontwikkelen de gluten zich en wordt de cake taai. Het is een vrij dun beslag.
Meng de appels door het beslag en zorg dat alle stukjes met een laagje bedekt zijn. Stort het mengsel in de springvorm en bak gedurende 50-60 minuten of tot een mes er schoon weer uit komt als je hem in de taart prikt.


Ik heb de taart tot nu toe alleen warm gegeten en dat kan ik ook warm aanbevelen.3 opmerkingen:

Familie zei

Ik heb de taart warm gegeten, daarna lauw en de volgende ochtend koud. Onder al deze temperatuursomstandigheden blijft hij smeuïg en licht (want er gaat veel appel in, en relatief weinig beslag). Uitstekende taart!

Ik vraag me af wat de foto van gemalen gemberwortel in deze post doet; ik zie het ingrediënt niet terug in de receptuur. Of is dat een poëtische verwijzing naar je nieuwe werk?

Patrick

Familie zei

Ik ben helemaal geen familie! Mag je alleen als medeblogger of als familie reacties geven op de recepten? Wat een in zichzelf gekeerd wereldje!

Patrick

Anne-Jet zei

Ha die Triek! Nee, dat klopt, de gember is vintage en gaat gelukkig voor jou niet door de taart. Net als Kees niet door de compostkoekjes gaat, al sluit de receptuur dat niet uit.

Een reactie posten