30 september 2010

Polenta-ricottataart met vijgen

Bij het op therapeutische basis wennen aan de herfst hoort een nieuwe warme jas, een nieuw paar schoenen of een nieuwe taart. Eentje die niet flirt met bessen en stone fruit, waar het lekkende sap niet van caramelliseert en die het beste een dag later gegeten wordt omdat de smaken even tijd nodig hebben om op hun plek te gaan staan. Het helpt, echt.
De taart is naar recept van Dorie Greenspan, een Amerikaanse bakker die samenwerkte met onder andere Julia Child en Pierre Hermé. Het komt uit Baking, From my home to yours (ja, dat is echt de naam van het boek), waarin ieder recept ingeleid wordt door een knusse anekdote over de geschiedenis die aan de taart voorafging. Dit recept blijkt het resultaat te zijn van het grondig bijsturen van een taart die leek te gaan mislukken.

Bij nader inzien had ik ook de taart wat aan willen passen. De citroenrasp, hoewel het niet eens zoveel was, bleek de taart een verrassend Dubro-effect te geven. Ook was de structuur lekker door de polenta maar de volgende keer doe ik wat meer bakpoeder in het beslag. Maar dan ben je er ook wel, de taart is heerlijk. De klontjes boter smelten in het beslag en maken de korst zalig knapperig.

Fluted Polenta and Ricotta Cake

Dorie gebruikt zoals het een Amerikaans bakker betaamt, cups om mee te bakken. Een cup is 250 ml, een teaspoon 5 ml en een tablespoon 15. Amerikaanse theelepels zijn dus een slagje groter dan de onze terwijl een eetlepel weer kleiner is dan die van ons. Ik wil maar zeggen, een setje maatbekers en -lepels aanschaffen loont de moeite. Als je de taart nununu wilt maken en je hebt ze niet: hier vind je de equivalenten van verschillende bakingrediënten, in volume en gewicht.
Tussen haakjes staan mijn goede voornemens.

Ingrediënten:
16 gedroogde vijgen, geweld
1 cup fijn polentameel
1/2 cup bloem
1(,5) theelepel bakpoeder
1/4 theelepel zout
1 cup ricotta
1/3 cup lauw water
3/4 cup suiker
1/2 cup honing
zest van een (halve) citroen
125 gram boter, gesmolten en afgekoeld
25 gram boter, in kleine stukjes
2 grote eieren

Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet een lage bakvorm van 26 centimeter doorsnee in en bekleed de bodem met bakpapier. Als je Hochleistungs-Trennwachs hebt, gebruik je die natuurlijk.

Snijd de steeltjes van de vijgen af en knip de grotere in tweeën. Meng de polenta, de bloem, het zout en het bakpoeder. Ik heb een dappere maatbeker maar voor droge toestanden gebruik ik altijd mijn cups.

Klop de ricotta en het water tot een glad mengsel. Voeg de suiker, honing en de citroen toe en klop tot een licht massa. Doe de boter erbij en één voor één de eieren. Meng de droge ingrediënten erdoor, precies tot ze opgenomen zijn.
Giet een derde van het beslag in de vorm. Strooi de vijgen erover en dek af met de rest van het beslag. Strooi de stukjes boter gelijkmatig over de taart.

Bak gedurende 35 tot 40 minuten. Als de taart gaar is moet een scherp mes er schoon uitkomen als je in het midden prikt. Laat de taart een kwartier afkoelen voor je hem uit de vorm haalt. De taart is, zoals gezegd, de volgende dag nog lekkerder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten