29 september 2010

Pistache cakejes


Toen ik klein was had ik geen idee wat pistache was. Ik wist zeker dat het groen was, want pistache ijs is groen. Maar dat het een nootje was, dat wist ik niet. Nou waren er wel meer dingen die ik niet wist toen ik klein was. Je kunt als kind geheel schaamteloos vol overtuiging theorieën ontwikkelen over hoe de dingen in elkaar steken. Geweldig!

Zo was ik er van overtuigd dat de wind ontstond doordat de bomen bewegen. En op die wind dreven de wolken dan voorbij.
Ik weet ook nog dat ik dacht dat de zon met ons meereisde als we in de auto reden. Ik bleef hem tenslotte zien, terwijl de huizen waar we voorbijreden steeds kleiner werden en verdwenen.


Pistachenoten dus.
Lekker door een salade, in brownies, tijdens een borrel en ontzettend gemeen zout onder je nagels. Dus, voor deze cakejes zou ik ze lekker makkelijk gepeld (en ongezouten!) kopen. Bij de Turkse super om de hoek. Bij die van mij lagen ze achter de toonbank, bij de sigaretten en het oranjebloesemwater. Heel logisch.


Pistache cakejes

Dit recept is voor 12 cakejes. Ze zakken na het bakken een klein beetje in, maar door de topping zie je daar helemaal niets van.

Ingrediënten:
165 gram poedersuiker
40 gram bloem
125 gram ongezouten gemalen pistachenoten
35 gram ongezouten grof gehakte pistachenoten
160 gram ongezouten boter, gesmolten
5 eiwitten
1 zakje vanillesuiker
55 gram kristalsuiker
60 ml water
snuf zout

Verwarm de oven voor op 190 graden. Vet een muffinvorm in en bestuif met bloem, of zet er papieren vormpjes in.


Zeef de poedersuiker en bloem in een kom. Voeg de gemalen pistachenoten, snuf zout, de vanillesuiker en gesmolten boter toe.

Klop de eiwitten stijf in een vetvrije kom. Schep ze vervolgens voorzichtig door het pistache-suiker-boter-mengsel.


Schep het mengsel in de ingevette vorm. Zet in de oven en laat de cakejes in een klein half uur gaar en goudbruin worden. Controleer of ze gaar zijn met een satéprikker.

Verwarm de suiker en het water al roerend in een kleine pan op laag vuur tot de suiker opgelost is. Zet het vuur hoger en kook de massa tot het dik en stroperig is. Haal de pan van het vuur en roer de grof gehakte pistachenootjes erdoor. Lepel meteen over de cakejes.

1 opmerking:

Janneke zei

Ik heb er een of eigenlijk een halve geproefd.
Lekker!!!!
Ik moet toch maar eens een muffinvorm aanschaffen.
Misschien een leuk sinterklaas idee.
Ga zo door, ik geniet ook erg van de leuke stukjes.
Liefs Janneke

Een reactie posten