27 november 2010

Oatmeal Raisin Cookies


Renske en ik gaan een traiteur- annex cateringzaak beginnen, al heel lang. Hij gaat 'Alles wat we lekker vinden' heten, er staat een toonbank met een koelvitrine en achterin zijn een open kelder met een keuken en een trappetje naar de halve verdieping waar je kunt zitten. Aan de muur hangt een behangrol waar kinderen op kunnen verven: kind weg, tekening weg, nieuw papier afrollen en de volgende mag.


'Alles wat wij lekker vinden' verandert iedere twee weken. Een vriend of vriendelijke kennis mag opsommen wat hij of zij lekker vindt en dat is wat we die twee weken maken en verkopen. Met Jakob is dat lasagna, kip met balsamicostroop, bonbonnetjes met pindacaramel en eitjes gepocheerd in de magnetron. Voor Chaya is dat couscoussalade, risotto met geroosterde pompoen en feta, knolselderijsoep met heel veel spekjes en burrata met tomaten en rauwe ham. Snap je?


Op de grote witte muur achter de toonbank (niet die met de behangrol dus) vertonen we ieder uur een nieuwe korte film in een loop die laat zien waar de vriend van de week op dat moment meestal mee bezig is: krantlezenkoffiedrinken, data invoeren (die kan heel kort, die film), porieën bekijken, boodschappen doen. Want zelfs dat wat je lekker vindt gaat vervelen na twee weken. Opeten én meenemen.


En bij de (Golden Coffee Box-) koffie serveren we altijd kleine oatmeal raisin cookies. Want voor die koekjes kom je terug, sla je een volwassen vent van zijn brommer.

Goede Ideeën moet je niet openbaar maken, die hou je voor jezelf zodat niemand ze jat. Wat dacht je dan, dat Renske en ik die tent nog gingen openen? Wij hebben allang veel betere plannen. Maar die koekjes, die gun je een ander als het ware weet je. Je moet ze alleen nog even zelf bakken: mijn lief, mijn zus en ik hebben die stapel in één sessie weggesnaaid. Sorry!


Oatmeal Raisin Cookies


Ingrediënten:

125 gram boter op kamertemperatuur (dat is 30 seconden op laag vermogen in de magnetron)
2/3 cup lichtbruine basterdsuiker
1 ei
1/2 theelepel vanille-extract
3/4 cup bloem
1/2 theelepel sodium bicarbonaat (baksoda/baking soda)
1/2 theelepel kaneel
1/4 theelepel zout
1 1/2 cup havermout
3/4 c rozijnen


Klop de boter, het ei, de suiker en de vanille een minuut of 5 op, totdat het mengsel luchtig is. Meng de bloem, soda, kaneel en het zout en roer die zo kort mogelijk door de boter. Doe daarna de havermout en de rozijnen erbij en roer totdat het net één geheel is. Zet koud weg, in ieder geval een uur. Je kunt op dit punt ook het deeg vast verdelen (zie hieronder) en invriezen: heb je altijd verse koekjes in de tijd die je oven nodig heeft om voor te verwarmen. Dat zijn nog es tips!


Verwarm de oven voor op 175 graden. Bedek twee bakplaten met bakpapier (niet ingevet) en rol het deeg in ballen zo groot als een walnoot. Vaak moet je de toekomstige koekjes ver uit elkaar leggen zodat je niet een koekje formaat bakplaat krijgt, maar hier hoeft dat niet omdat je deeg goed koud en stevig is.
Bak de koekjes tien minuten als je er één plaat in hebt en twaalf als het deeg bevroren was of je wel twee bakplaten hebt. Als ze bruin aan de randjes en dof bovenop zijn, zijn ze klaar. Laat ze afkoelen op een rooster.


1 opmerking:

Janneke zei

Ik ga 't met muesli proberen, dat wordt vast ook heel lekker.
Janneke

Een reactie plaatsen