4 november 2010

Cake met abrikozen, appel en pecannoten


Het waait, het regent, de wintertijd is ingegaan. Het is om vijf uur 's middags donker. Het is herfst. Dat is leuk zolang de zon schijnt en de blaadjes mooi kleuren. Maar met natte tegenwind in het donker op de fiets, daar is gewoon niks aan.

Tijd voor warme chocola. En warme cake. Deze cake is zelfs verwarmend als hij niet warm is. Er gaat alleen kaneel in, maar hij smaakt veel kruidiger dan dat. Het recept is van Delia Smith. En volgens Delia is deze cake zo lekker dat hij de neiging heeft te verdwijnen: "The storage tin may not be needed if there are people around, as this loaf tends to vanish very quickly."


Delia beweert ook dat iedereen deze cake kan maken. Hij kan niet mislukken zolang je de juiste maat cakevorm gebruikt. Maar wat is de juiste vorm? In het Engelse recept wordt een vorm van 9 x 13,5 centimeter genoemd. In de vertaling van het recept is dat een vorm van 900 gram. Ik heb mijn cakevorm van 25 cm gebruikt en daarmee ging het prima.

Cake met abrikozen, appel en pecannoten

Dit recept komt uit Delia's vegetarische favorieten.

Ingrediënten
175 gram pecannoten
snuf zout
1,5 theelepel bakpoeder
2 volle theelepels kaneel
100 gram volkorenmeel
100 gram patentbloem
100 gram boter, op kamertemperatuur
175 gram lichte basterdsuiker
2 grote eieren, losgeklopt
3 eetlepels melk, plus zonnodig wat extra
175 gram gewelde gedroogde abrikozen, grof gehakt
175 gram middelgrote moesappels, in blokjes van 1x1 cm, ongeschild

Voor de afwerking:
4 klontjes rietsuiker, grof geplet
een kwart theelepel kaneel

Verwarm de oven voor op 180 graden. Verdeel de noten over de bakplaat en rooster ze 8 minuten in de oven. Vergeet niet de kookwekker te zetten. Schep de noten op de snijplank, laat ze iets afkoelen en hak ze grof.


Zeef intussen het zout, het bakpoeder, de kaneel, het volkorenmeel en de bloem in een grote kom. Houd de zeef hoog zodat de bloem zoveel mogelijk lucht kan krijgen. Doe de zemelen die eventueel in de zeef achterblijven ook in de kom. Voeg de overige ingrediënten met uitzondering van de vruchten en de noten toe. Meng met de elektrische mixer en begin op de laagste stand. Schakel naar een hogere stand tot het een glad beslag is en spatel de abrikoos, appel en pecannoten erdoor.


Voeg zonodig nog een extra scheutje melk toe. Schep het beslag in een ingevette cakevorm, strijk de bovenkant glad en bestrooi met de suiker en de kaneel. Zet de cake ongeveer 1,5 uur in het midden van de oven tot hij terugveert als er in het midden op wordt gedrukt.

Neem de cake uit de oven, laat hem 5 minuten afkoelen, stort hem daarna op een rooster en zorg dat hij verdwijnt.

1 opmerking:

Janneke zei

Deze cake ziet er wel heel aantrekkelijk uit. Ook 't feit dat hij niet kan mislukken spreekt me erg aan.
Ik ga hem binnenkort een keer maken,op dit moment hebben we nog erg veel heerlijke appeltaart, dus die moet eerst op.
Janneke

Een reactie posten