31 maart 2011

Falafel met doperwten en munt


In tv series over ziekenhuizen zie je vaak chirurgen die opereren met klassieke muziek op de achtergrond. Zou dat in het echt ook gedaan worden? Dat vraag ik me nou wel eens af. In series over chique restaurantkeukens zie je volgens mij nooit chefs meefluiten met een gezellige country deun of schlager hit. In die keukens is wel heel veel geluid, maar klinkt er ook wel eens muziek? In mijn keuken in ieder geval wel. Ik ben opgegroeid met een radio in de keuken. We luisterden altijd naar radio 1 en het was altijd balen als we net gingen koken als ' Langs de lijn' op de radio was. Want van sport op de radio werden we niet blij.


Sinds kort heb ik weer een speakertje in de keuken en daar word ik heel vrolijk van. Net zo vrolijk als van afzuigkap-licht (dat leg ik vast nog wel een keer uit). Muziek bij het koken is fijn. Anne-Jet en ik stelden vroeger kook-cd's samen voor tijdens lange kooksessies. En dan zongen we hard mee. Anne-Jet iets harder dan ik, want zij kan goed zingen en ik niet. Wij hebben in de kombuis van een mooi zeilschip een weekend lang heel hard meegezongen met Boudewijn de Groot. Dat was leuk!


Ik probeer me te herinneren wat ik luisterde tijdens het bakken van deze falafel, maar ik weet het niet meer. Waarschijnlijk heb ik het niet gehoord omdat de nieuwe afzuigkap zijn eigen muziek maakte.

Falafel met doperwten en munt

200 gram diepvriesdoperwten (even de kook er over)
800 gram kikkererwten (blik)
1/2 cup gehakte bieslook
1/2 cup gehakte munt
4 tenen knoflook
1 theelepel gemalen komijn
1 theelepel gemalen korianderzaad
2 eetlepels citroenrasp
1 theelepel bakpoeder
1//4 cup bloem
zout en peper
olie om te frituren


Laat je vooral niet misleiden door de kekke foto van alle ingrediënten in de blender. Dit recept maak je met een staafmixer en met niets anders. Ik gooide alles in laagjes in de blender (leuk voor de foto!) en toen ik die aanzette bleek dat dat een heel dom idee was. Op de bodem werd alles gemalen en bovenin gebeurde niets. Dus ik schepte alles over in de keukenmachine. Maar die had ook geen trek in falafel en deed precies hetzelfde als de blender. De staafmixer houdt duidelijk wel van kikkererwten want die had er geen moeite mee.


Doe de doperwten, kikkererwten, bieslook, munt, zout, peper, knoflook, komijn, koriander, citroenrasp, bloem en bakpoeder in een kom en maal het tot prut met de staafmixer.


Rol van de massa balletjes, of maak ze met een echt falafel apparaatje dat je hebt weten te bemachtigen via connecties in het midden oosten.


Bak de falafelballetjes in de frituurpan of een laag olie in een pan met dikke bodem, ongeveer 2 a 3 minuten tot ze goudbruin zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier.


Serveer ze in een broodje met bijvoorbeeld sesamzaadjes, groenvoer, knoflooksaus, tahin, olijven, aubergine en feta. Of serveer ze als hapje met tahin als dip of op een prikker met een stukje geroosterde paprika.

30 maart 2011

Renske is jááárig!



Gefeliciteerd lieve Renske! Dat je komende jaar mooi mag zijn als een zomerdag in maart, als de Taarten van Abel (zie foto), als het uitzicht vanuit de OBA en alle plaatjes die je opgeslagen op die ene site voor mooie dingen waarvan ik de naam steeds vergeet BIJ ELKAAR! Pfoe...
Heb een heerlijke dag!

Liefs,

Je Zoetekauw

28 maart 2011

Lekker vies: butterscotch havermout koekjes


Zullen we het erop houden dat ik een cruise naar de Fiji-eilanden heb gemaakt? Het was fantastisch, dank je.
Mijn zus nam een tijdje terug heerlijk vieze dingen voor me mee: mini marshmallows, chocolate- en peanut butter chips en iets heel bijzonders: Butterscotch Chips.


Ik wist niet eens wat butterscotch is behalve mierzoet maar het is dus caramel met boter. Mierzoet en botervet, you've got to love it. Ik had inmiddels zo lang en lijdzaam zitten wachten op het beste recept om ze mee uit te proberen dat ik het minst voor de hand liggende heb gedaan: ik heb het recept dat op de zak staat gemaakt. Ik lijk Phoebe uit Friends wel!


De chips zijn stevig en houden hun vorm in de oven met een rasamerikaans optimisme. De koekjes zijn een one bowl wonder, wat heel niet vervelend is als je nog heel veel restkeuken in je afwas hebt staan. Ze zijn mierzoet, botervet en door en door Amerikaans. Dolle pret dus! Als je eens een keer zo'n zak vindt, koop m direct. En geef wat koekjes aan mijn baas, die vond ze ook heel lekker.


Butterscotch havermout koekjes

Ik heb het recept gehalveerd omdat ik niet 48 koekjes wilde hebben en om nog eens iets anders te kunnen doen met de andere helft van het zakje import heerlijkheid.

Ingrediënten:

één een kwart cup bloem
0,5 theelepel kaneel
1 theelepel soda
0,5 theelepel zout
250 gram boter op kamertemperatuur
3/4 cup kristalsuiker
3/4 cup (licht)bruine suiker
2 grote eieren
1 theelepel vanille
3 cups havermout
1 zakje Butterscotch Morsels


Verwarm de oven voor op 190 graden. Bedek twee bakblikken met bakpapier, niet invetten.
Meng de bloem, kaneel, baksoda en het zout door elkaar. Klop de boter, suiker, vanille en het ei op tot een luchtige massa. Schep de bloem er kort doorheen en doe de havermout en de butterscotch chips erbij. Hou een eetlepel met een kop erop aan als formaat van een koekje en leg er twaalf op een bakblik. Bak ze 8 minuten of totdat de bovenkant niet meer glimt en wissel de bakblikken halverwege de baktijd om. Laat een minuutje afkoelen op het bakblik (anders schep je ze kapot) en laat ze verder afkoelen op een rek. Herhaal nog een keer: een recept is 48 koekjes.

20 maart 2011

Salade van warme paddestoelen met hazelnoten


Zo, het is lente. Eindelijk! Wat mij betreft had hij twee maanden geleden al mogen beginnen. Gewoon na oud en nieuw nog een weekje winterweer en dan met frisse neuzen de lentezon in. Kunnen we dat niet aanvragen bij het KNMI? Sommige mensen gaan gewoon lekker met hun neus in de Portugese zon zitten in de winter, maar ik moet nog even een paar jaar werken voor ik dat verdiend heb.

Als het aan mij ligt is het altijd lente. Mij hoor je niet klagen als ik 's ochtends om 5 uur wakker gezongen word door een merel. Stadse vogels kunnen een ontzettende keel opzetten. Ze moeten wel want anders komen ze met geen mogelijkheid boven het stadslawaai uit. Eigenlijk zijn ze gewoon net zo bijdehand als stadse mensen. Die hebben ook een grote mond.


Stadse mensen. Van dat volk dat gaat kijken naar de dansende koeien als ze uit de stal de wei in mogen (ik ga weer kijken! wie gaat er mee?). Ik heb deze week al stadsmensen zien barbecuen in het park. Van die optimistische types die bij de eerste zonnestraal meteen de kolder in hun kop hebben. En dat terwijl rokjesdag nog moet komen!

Door die prille lentezon ga ik nog niet met blote benen in het park flaneren, maar ik krijg wel trek in vers fris groenvoer. Helaas is het in de supermarkt nog geen lente. Daar liggen de kratten nog vol kool, spruiten, kool, wortels, bieten en kool. Tussen al die kolen en wortels ligt vanaf maart ook spinazie. Kijk, daar kunnen we wat mee.


Salade van warme paddestoelen met hazelnoten
Op een bedje van spinazie. Deze salade vond ik hier
Genoeg voor 2 personen als hoofdgerecht (met bijvoorbeeld brood of in de oven geroosterde aardappeltjes erbij)

Ingrediënten

een grote hand hazelnoten
1 eetlepel fijngehakte sjalot
1 eetlepel witte balsamico azijn
3 eetlepels olijfolie
500 gram gemengde paddestoelen, in plakjes
een klontje boter
150 gram spinazie of gemengde sla, gewassen
een halve kop verse kruiden (ik gebruikte peterselie en basilicum)
1 theelepel (verse) tijm
1 kleine sjalot in dunne plakjes
pecorino romano schaafsel
zout en peper

Als je hazelnoten hebt met het bruine schilletje er nog omheen, ga dan als volgt te werk. Verwarm de oven voor op 190 graden en rooster de hazelnoten op de bakplaat gedurende 10 minuten. Schud ze tijdens het bakken af en toe om zodat ze rondom geroosterd worden. Wrijf de noten vervolgens in een theedoek om de schilletjes eraf te wrijven.
Als je blanke hazelnoten hebt dan kun je ze in de pan roosteren. Hak de geroosterde noten grof.


Meng de fijngehakte sjalot met de azijn en zet 5 minuten apart. De sjalot wordt nu zacht door de azijn. Roer er vervolgens 2 eetlepels olijfolie door.


Verhit een grote pan op gemiddeld vuur en verwarm een eetlepel olijfolie en het klontje boter tot de boter gaat schuimen. Bak de paddestoelen met de tijm en breng op smaak met zout en peper. Je wilt de paddestoelen bakken tot ze zacht worden, maar ze moeten niet slap worden. Voeg, als de paddestoelen bijna klaar zijn de in plakjes gesneden sjalot toe en bak mee.

Leg de spinazie of sla op een groot bord en bestrooi met de gehakte verse kruiden. Schep de warme paddestoelen er op en zet de pan terug op het vuur. Giet de dressing in de pan en verhit deze kort. Verdeel de dressing over de salade en bestrooi met de geroosterde hazelnoten en pecorino. Breng indien nodig op smaak met zout en peper en serveer meteen.

13 maart 2011

Linzen-Bhuja Stoofpot


Deze week kookte ik voor vrienden die net een prachtige dochter hebben gekregen. Die twee hebben het veel te druk met luiers verschonen en voeden, die zouden bijna vergeten om voor zichzelf te zorgen. En beschuit met muisjes zijn feestelijk en vrolijk, maar die komen ze na een paar dagen vast hun neus uit. Dus, daar ligt een schone taak voor vrienden die graag koken. Luiers verschonen kan ik niet, maar een potje koken lukt me wel. Dat is ook nog eens ontzettend leuk om te doen voor kersverse ouders (en zusjes), want ze zijn altijd heel blij met een met liefde bereide warme hap.


Op mijn vrije middag draaide ik daarom twee maaltijden in elkaar en sprong met bakken vol voeder op de fiets. Ik had vreselijke haast want ik wilde die pasgeboren dame erg graag zien. En in alle haast vergat ik totaal om foto's te maken van het eindresultaat. Had ik even mazzel dat ik een recept klaarmaakte uit een kookboek met foto's.


Dit recept ziet er misschien niet erg charmant uit, maar de smaak maakt alles goed. Je maakt linzenballetjes (met naast linzen ook aardappel, bloem, ui en kruiden) en die bak je voor je ze in de saus meekookt. Oké, dit klinkt nog steeds niet charmant. Maak het maar gewoon en ontdek dat het leuk is om te bereiden en dat het een fijne verwarmende maaltijd is.

Linzen-bhuja-stoofpot
Uit Kitchen Classics Vegetarische gerechten, voor 4 personen

Ingrediënten

375 gram groene linzen (een nacht geweekt) of uit blik, uitgelekt (handiger!)
200 gram sperziebonen, schoongemaakt en in tweeën gebroken
2 wortels, in plakjes
1 grote ui, gesnipperd
1 grote aardappel, geraspt
1 tl gemalen komijn
1 tl gemalen korianderzaad
1 tl kurkuma
90 gram bloem
olie
2 teentjes knoflook
1 eetlepel geraspte gemberwortel
2,5 dl tomatenpuree (of gezeefde tomaten en een klein blikje puree)
5 dl groentebouillon
2,5 dl slagroom
(pita)brood voor erbij


Meng de linzen, gesnipperde ui, geraspte aardappel, komijn, koriander, kurkuma en bloem in een kom en roer goed door. Rol van het mengsel balletjes ter grootte van een walnoot. Zet de balletjes een half uur in de koelkast. Je kunt de balletjes ook een dag van te voren maken.


Verhit 2 cm olie in een koekenpan en bak de linzenballetjes in kleine porties op middelhoog vuur in 5 minuten goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier.


Verhit in een grote pan 2 eetlepels olie en bak daarin de gember en knoflook 1 minuut. Roer de tomatenpuree, slagroom en bouillon erdoor en breng de saus aan de kook. Zet het vuur lager en laat de saus 10 minuutjes sudderen.


Voeg de linzenballetjes, sperziebonen en wortel toe, doe het deksel op de pan en laat het geheel zo'n 35 minuten sudderen. Roer af en toe. Proef of de boontjes gaar zijn en serveer met (pita)brood.

3 maart 2011

Sodabrood


Sinds een paar dagen is de keuken nagenoeg klaar en ik heb een middag vrij. Alle dozen met keukenspullen willen uitgepakt worden en die kunnen mooi nog even wachten, want ik wil in de keuken spelen en ik heb zin in zelfgebakken brood. Er is namelijk nog soep en daar moet brood bij. Die dozen staan er dit weekend ook nog wel.


Voor zelfgebakken brood heb je geduld nodig en dat heb ik vandaag niet. Ik heb geen zin in gist en kneden en wachten en kneden en wachten en bakken en afkoelen en dan pas eten. Gelukkig bestaat er zoiets als sodabrood. Dat smaakt misschien wel niet zoals het brood van mijn favoriete bakkers de Gebroeders Niemeijer of firma Hartog, maar dat brood kan ik toch nooit evenaren. Daar waag ik me niet aan.


Iedereen kan sodabrood bakken. Je gebruikt geen gist, je hoeft niet te kneden en het hoeft niet te rijzen. Je gooit gewoon alle ingrediënten bij elkaar en legt het deeg in de oven. De enige uitdaging waar je misschien voor komt te staan is het aanschaffen van baking soda. Dat hebben ze niet overal. Ik koop het bij Chinese winkeltjes.

Sodabrood

Dit recept komt van 101 cookbooks. Als je geen zin hebt om, zoals in dit recept, zelf havermout tot meel te draaien, dan hoeft dat helemaal niet. Dan kun je bijvoorbeeld ook dit recept volgen of onderstaand recept met ander meel maken.


Ingrediënten

175 gram havermout
285 gram meel (ik gebruikte volkorenmeel)
1 3/4 theelepel baking soda
1 1/4 theelepel zout
415 ml karnemelk
Gemengde zaden/pitten zoals sesamzaad, pompoenpitten, zonnebloempitten

Als je het brood in een vorm bakt, dan heb je ook boter nodig om die in te vetten.

Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een broodvorm in, of bekleed de bakplaat met bakpapier.

Maal de havermout in de keukenmachine of blender tot meel. Zeef het havermoutmeel met het andere meel, de baking soda en het zout in een grote kom.


Maak een kuiltje in het meelmengsel en giet de karnemelk er in. Roer tot het een deeg vormt en kneed het nog een halve minuut tot je een deegbal hebt met weinig scheuren. Als je deeg aan de droge kant is kun je nog een klein beetje karnemelk toevoegen.

Leg de deelbal in de broodvorm of op het bakpapier en bestrijk met wat karnemelk. Bestrooi vervolgens met de gemengde zaden en pitten. Snijd met een scherp mes een paar keer (of in een kruis) oppervlakkig boven in het deeg.


Bak het brood 30 minuten in het midden van de oven en plaats het vervolgens wat hoger in de oven. Bak het daarna nog zo'n 20 minuten tot het brood een knapperige korst heeft. Het sodabrood zal zwaar zijn en hol klinken als je er op klopt.

Laat het brood afkoelen op een rooster en eet het snel op met een laag boter. Of wacht tot je huisgenoot thuis is en presenteer trots een robuust brood bij de soep. Dat kan natuurlijk ook.