3 maart 2011

Sodabrood


Sinds een paar dagen is de keuken nagenoeg klaar en ik heb een middag vrij. Alle dozen met keukenspullen willen uitgepakt worden en die kunnen mooi nog even wachten, want ik wil in de keuken spelen en ik heb zin in zelfgebakken brood. Er is namelijk nog soep en daar moet brood bij. Die dozen staan er dit weekend ook nog wel.


Voor zelfgebakken brood heb je geduld nodig en dat heb ik vandaag niet. Ik heb geen zin in gist en kneden en wachten en kneden en wachten en bakken en afkoelen en dan pas eten. Gelukkig bestaat er zoiets als sodabrood. Dat smaakt misschien wel niet zoals het brood van mijn favoriete bakkers de Gebroeders Niemeijer of firma Hartog, maar dat brood kan ik toch nooit evenaren. Daar waag ik me niet aan.


Iedereen kan sodabrood bakken. Je gebruikt geen gist, je hoeft niet te kneden en het hoeft niet te rijzen. Je gooit gewoon alle ingrediënten bij elkaar en legt het deeg in de oven. De enige uitdaging waar je misschien voor komt te staan is het aanschaffen van baking soda. Dat hebben ze niet overal. Ik koop het bij Chinese winkeltjes.

Sodabrood

Dit recept komt van 101 cookbooks. Als je geen zin hebt om, zoals in dit recept, zelf havermout tot meel te draaien, dan hoeft dat helemaal niet. Dan kun je bijvoorbeeld ook dit recept volgen of onderstaand recept met ander meel maken.


Ingrediënten

175 gram havermout
285 gram meel (ik gebruikte volkorenmeel)
1 3/4 theelepel baking soda
1 1/4 theelepel zout
415 ml karnemelk
Gemengde zaden/pitten zoals sesamzaad, pompoenpitten, zonnebloempitten

Als je het brood in een vorm bakt, dan heb je ook boter nodig om die in te vetten.

Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een broodvorm in, of bekleed de bakplaat met bakpapier.

Maal de havermout in de keukenmachine of blender tot meel. Zeef het havermoutmeel met het andere meel, de baking soda en het zout in een grote kom.


Maak een kuiltje in het meelmengsel en giet de karnemelk er in. Roer tot het een deeg vormt en kneed het nog een halve minuut tot je een deegbal hebt met weinig scheuren. Als je deeg aan de droge kant is kun je nog een klein beetje karnemelk toevoegen.

Leg de deelbal in de broodvorm of op het bakpapier en bestrijk met wat karnemelk. Bestrooi vervolgens met de gemengde zaden en pitten. Snijd met een scherp mes een paar keer (of in een kruis) oppervlakkig boven in het deeg.


Bak het brood 30 minuten in het midden van de oven en plaats het vervolgens wat hoger in de oven. Bak het daarna nog zo'n 20 minuten tot het brood een knapperige korst heeft. Het sodabrood zal zwaar zijn en hol klinken als je er op klopt.

Laat het brood afkoelen op een rooster en eet het snel op met een laag boter. Of wacht tot je huisgenoot thuis is en presenteer trots een robuust brood bij de soep. Dat kan natuurlijk ook.

1 opmerking:

Anoniem zei

niet echt lekker brood

Een reactie posten