31 maart 2011

Falafel met doperwten en munt


In tv series over ziekenhuizen zie je vaak chirurgen die opereren met klassieke muziek op de achtergrond. Zou dat in het echt ook gedaan worden? Dat vraag ik me nou wel eens af. In series over chique restaurantkeukens zie je volgens mij nooit chefs meefluiten met een gezellige country deun of schlager hit. In die keukens is wel heel veel geluid, maar klinkt er ook wel eens muziek? In mijn keuken in ieder geval wel. Ik ben opgegroeid met een radio in de keuken. We luisterden altijd naar radio 1 en het was altijd balen als we net gingen koken als ' Langs de lijn' op de radio was. Want van sport op de radio werden we niet blij.


Sinds kort heb ik weer een speakertje in de keuken en daar word ik heel vrolijk van. Net zo vrolijk als van afzuigkap-licht (dat leg ik vast nog wel een keer uit). Muziek bij het koken is fijn. Anne-Jet en ik stelden vroeger kook-cd's samen voor tijdens lange kooksessies. En dan zongen we hard mee. Anne-Jet iets harder dan ik, want zij kan goed zingen en ik niet. Wij hebben in de kombuis van een mooi zeilschip een weekend lang heel hard meegezongen met Boudewijn de Groot. Dat was leuk!


Ik probeer me te herinneren wat ik luisterde tijdens het bakken van deze falafel, maar ik weet het niet meer. Waarschijnlijk heb ik het niet gehoord omdat de nieuwe afzuigkap zijn eigen muziek maakte.

Falafel met doperwten en munt

200 gram diepvriesdoperwten (even de kook er over)
800 gram kikkererwten (blik)
1/2 cup gehakte bieslook
1/2 cup gehakte munt
4 tenen knoflook
1 theelepel gemalen komijn
1 theelepel gemalen korianderzaad
2 eetlepels citroenrasp
1 theelepel bakpoeder
1//4 cup bloem
zout en peper
olie om te frituren


Laat je vooral niet misleiden door de kekke foto van alle ingrediënten in de blender. Dit recept maak je met een staafmixer en met niets anders. Ik gooide alles in laagjes in de blender (leuk voor de foto!) en toen ik die aanzette bleek dat dat een heel dom idee was. Op de bodem werd alles gemalen en bovenin gebeurde niets. Dus ik schepte alles over in de keukenmachine. Maar die had ook geen trek in falafel en deed precies hetzelfde als de blender. De staafmixer houdt duidelijk wel van kikkererwten want die had er geen moeite mee.


Doe de doperwten, kikkererwten, bieslook, munt, zout, peper, knoflook, komijn, koriander, citroenrasp, bloem en bakpoeder in een kom en maal het tot prut met de staafmixer.


Rol van de massa balletjes, of maak ze met een echt falafel apparaatje dat je hebt weten te bemachtigen via connecties in het midden oosten.


Bak de falafelballetjes in de frituurpan of een laag olie in een pan met dikke bodem, ongeveer 2 a 3 minuten tot ze goudbruin zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier.


Serveer ze in een broodje met bijvoorbeeld sesamzaadjes, groenvoer, knoflooksaus, tahin, olijven, aubergine en feta. Of serveer ze als hapje met tahin als dip of op een prikker met een stukje geroosterde paprika.

8 opmerkingen:

Anoniem zei

mijn reactie op een van de foto was: oh. dat wil ik ook hebben. waar heeft ze dat falafel-apparaatje gekocht? om meteen snoeihard teleurgesteld te worden. ik wil ook zulke connecties! dit ga ik zeker uitproberen als ik weer ga koken (i.e. na de verhuizing). dan maar vieze handen. ziet er superlekker uit!
groetjes, nienke

Anne-Jet zei

Duikelman!!!

RozeMarijn/Annemieke zei

Hee die hebben wij ook, zo'n falafelding. Kun je gewoon online bestellen.

http://www.annemieke.net/RozeMarijn/het-snikkende-falafelmakertje/

Ellen zei

Oh lekkerrrr! Ik heb eergisteren nog 'gewone' falafel gemaakt, ook erg lekker maar de volgende keer probeer ik er doperwten en munt door :)

Anoniem zei

Duikelman heeft die falafeldingen niet meer. Maar via ebay zijn ze makkelijk te kopen, bijvoorbeeld in Israël voor minder dan 10 euro inclusief verzendkosten.

Marian zei

Ik maakte de balletje vandaag: HEERLIJK! Ik had alleen één probleem, de meeste balletjes vielen uit elkaar tijdens het bakken. De buitenkant werd mooi bruin en daarna barstte die open waarna de binnenkant naar buiten glipte (het lijkt wel een spannend verhaal), en in de hete olie uit elkaar viel. Enig idee wat ik verkeerd gedaan heb?

Renske zei

Hoi Marian,

Sorry voor mijn late reactie! Misschien was de olie te heet of niet heet genoeg? Ik heb de falafel laatst weer gebakken (ik had ze ingevroren en dat werkte heel goed). Toen de olie nog niet zo heet was werd mijn falafel ook niet vrolijk en bij te hete olie is de buitenkant wel lekker snel mooi bruin, maar van binnen is alles dan nog een natte boel. Je kunt ook proberen om de falafel iets minder nat te maken (als het nat is), door misschien een klein beetje bloem of zelfrijzend bakmeel toe te voegen? Dan is de massa wat steviger. Ik hoop dat je hier iets aan hebt!

Groeten van Renske

Anoniem zei

Hoi Renske,

Dank voor je antwoord. Dat zou inderdaad best kunnen, dat de olie niet heet genoeg is geweest. Ik heb inmiddels nog een paar keer falafel geprobeerd te maken. Het beste lukte het met gedroogde kikkererwten die niet gekookt maar wel geweld zijn. Ik had veel te veel van die smurrie en die heb ik ook ingevroren: geen probleem.

Trouwens ook erg bedankt (ook voor de andere Zoetekauw) voor jullie geweldige blog! Een feest om te lezen!

Hartelijke groeten, Marian (anoniem was niet de bedoeling maar kan om een of andere onduidelijke reden niet inloggen)

Een reactie posten