12 december 2010

Gebakken spruitjes met shiitake en tofu


Vandaag heb ik ontdekt dat spruiten vet lekker kunnen zijn.
Zo.
Iedereen die mij een beetje kent slaat nu stijl achterover, want als er één ding is wat ik echt echt echt niet eet (at!) dan zijn (waren!) het spruiten. Kooltjes. Muffe dingen. Getver.


Maar, Yotam Ottolenghi heeft mij zover gekregen dat ik spruiten heb gekocht, klaargemaakt en met veel plezier heb opgegeten. Het is al een tijd geleden dat ik schreef over Ottolenghi en zijn kookboek Plenty, dus dat werd wel weer eens tijd.


Alhoewel juist de tofu in dit gerecht voor de meeste mensen een reden zal zijn om het niet te maken waren dat voor mij dus juist de spruiten. En ik heb het toch gedaan. En dat moet jij ook doen. Je hebt gewoon geen goed excuus om het niet te doen. Tenzij je zwaar allergisch bent voor soja.


Dit recept is, volgens Yotam, een nogal onorthodoxe manier om spruitjes te bereiden, maar ook de lekkerste. Verslavend lekker, als we hem moeten geloven. Bij één spruiten-haatster heeft het geholpen, wie volgt? De muffe associatie die je hebt met tofu en spruiten verdwijnt als sneeuw voor de zon, ik beloof het!


Gebakken spruitjes met shiitake en tofu
Voor 4 personen
Uit: Plenty van Yotam Ottolenghi

Ingrediënten

2 eetlepels zoete chilisaus
1,5 eetlepel soja saus
3 eetlepels geroosterd sesamolie
1 eetlepel rijstazijn
1 eetlepel maple syrup

150 gram stevige tofu
500 gram spruitjes (ik kocht kleintjes bij de natuurwinkel)
ca 180 ml zonnebloemolie
2 a 3 bosuitjes in plakjes
een halve rode peper, zaadjes verwijderd en fijngehakt
120 gram shiitake paddestoelen
15 gram koriander
1 eetlepel geroosterde sesamzaadjes
zout

Je kunt dit gerecht serveren met rijst om er een complete maaltijd van te maken. Zonder rijst is het ook lekker.


Marineer eerst de tofu. Meng in een kom de chilisaus, sojasaus, 2 eetlepels van de sesamolie, de rijstazijn en maple sirup. Snij de tofu in blokjes en meng voorzichtig in de marinade. Zet apart.


Maak de spruitjes schoon en snij ze in tweeen, of als het grote spruiten zijn in drie dikke plakken. Verhit in een grote pan met anti-aanbaklaag 4 eetlepels van de zonnebloemolie. Bak de helft van de spruiten op hoog vuur, met een klein beetje zout, gedurende 2 minuten. Roer weinig zodat de spruiten op een paar plekken bijna aanbakken. Ze moeten lekker knapperig blijven. Schep ze uit de pan in een kom en bak de tweede helft van de spruiten in wat extra olie. Schep in de kom.

Verhit in de pan weer 2 eetlepels olie en bak op hoog voor de bosui, chili en shiitakes gedurende 1 a 2 minuten. Schep in de kom bij de spruiten.


Laat de pan op hoog vuur staan. Schep voorzichtig de helft van de blokjes tofu uit de marinade in de pan. Wees voorzichtig want dit kan spatten. Zorg dat er niet te veel in de pan ligt zodat alle blokjes de bodem raken. Zet het vuur halfhoog en bak 2 minuten op elke kant, of tot de blokjes een mooie gecarameliseerde kleur krijgen. Schep bij de spruiten in de kom en bak de tweede helft tofublokjes. Bewaar de marinade!

Zet het vuur uit zodra alle tofu gebakken is en schep alle gebakken ingrediënten uit de kom terug in de pan. Voeg de marinade en de helft van de korianderblaadjes toe. Schep alles voorzichtig om en laat het gerecht wat afkoelen in de pan.

Proef of het nog wat zout nodig heeft en roer de laatste eetlepel sesamolie erdoor (naar smaak). Serveer warm (niet heet!) met de rest van de koriander en geroosterd sesamzaad.

3 opmerkingen:

Anne-Jet zei

Dat ziet er echt superlekker uit mop!

Janneke zei

Dat ziet er inderdaad erg lekker uit! ik ga 't ook maar eens proberen.
Janneke

Vera zei

Hier nog een spruitenhaatster die overstag is :-)
Hihi, als kind noemde ik spruitjes 'gifbommetjes' en dat vond ik eigenlijk nog steeds. Ook al heb ik ze al heeel lang niet meer gegeten. Totdat jij zo vrolijk vertelde over dit recept, en toen heeft het nog een paar maanden geduurd...
Ik vond het echt lekker, hele lekkere combi van smaakjes! Groetjes, Vera

Een reactie posten