30 december 2010

Roerbak met kip en peultjes


Een vriend van Renske en mij heeft ooit bedacht dat er twee manieren zijn om avondeten te maken: koken en eten klaarmaken. Hijzelf maakt klaar: een vast repertoire van ovenschotels en eenpansgerechten waarvan hij de recepten in een map heeft. Zo heeft hij het minste last van zijn avondeten. Efficiënter gaat het niet! Je loopt volgens hem alleen snel het risico dat je die paar dingen klaar blijft maken en dat je niet meer echt kookt.Ik heb voor doordeweeks ook zo'n map, zij het deels in mijn hoofd en deels in een map op de computer. Maar als je mij vraagt wat je nou toch weer eens zal koken vanavond heb je daar niet zoveel aan: óf ik weet geen precieze hoeveelheden, óf ik kan op dat moment niet bij het recept. De oplossing is een nieuwe rubriek, de eerste officiële: Doordeweeks en Snel. Makkelijk, gezond, lekker: je kookt met het gemak van eten klaarmaken. Er staat niets in dat je niet zelf had kunnen bedenken, wij hebben het alleen al voor je gedaan. De zoetekauwen loodsen je de week door!Roerbak met kip/tofu/varkenshaas/biefstuk en peultjes/paksoi/prei

Voor twee personen

Ingrediënten:

200 gram kipfilet/varkenshaas/tofu/biefstuk
75 ml sojasaus
50 ml sherry of rijstwijn of Noilly Prat
30 ml zoete chilisaus
2 theelepels sesamolie
5 cm gember, geschild en in fijne blokjes gesneden
2 tenen knoflook, fijngehakt
150 gram peultjes/1 stronk paksoi/1 prei, schoongemaakt (prei in halve ringen van twee centimeter, paksoi in stukken van twee centimeter)
1 doos champignons
1 bosje lenteui
zonnebloemolie
rijst voor twee personen


Snijd de kip (of wat je ook hebt gekozen) in dunne reepjes (de tofu mag in blokjes van een centimeter). Meng de sojasaus, sherry, chilisaus, knoflook, gember en sesamolie door elkaar en marineer het vlees of de tofu terwijl je de rest klaarmaakt.Zet water op voor de rijst.
Snijd de champignons in tweeën en de lente-ui in diagonale ringen van een centimeter.
Laat de grootste koekenpan die je hebt heel heet worden. Giet er wat olie in en bak de peultjes/paksoi/prei twee minuten aan. Schep uit de pan. Giet nog wat olie in de pan en bak de champignons ook op hoog vuur, vier minuten ongeveer. Schep de champignons bij de andere groente. Kook de rijst.


Schenk nog een beetje olie in de koekenpan en laat heel heet worden. Schep met een schuimspaan het vlees uit de marinade in de pan, één laag hoog en als dat niet gaat lukken bak je het in twee porties. Beweeg het twee minuten lang niet, schep daarna een keer om. Bak nog een minuut.Doe de lenteuitjes bij het vlees, roer even om en laat 30 seconden meebakken. Doe de groente terug in de pan.


Check of de rijst gaar is en giet hem af. Giet de marinade in de pan en laat nog even goed aan de kook komen. Serveer de roerbak met de rijst.


1 opmerking:

Joost & Remke zei

Wat een fantastisch gerecht is dit! Volg de instructies en je eet gegarandeerd heerlijk!

Een reactie posten