11 februari 2011

Spaanse rijst uit de oven


Hemeltjelief, wat duurde daar nou zo lang?? Eten wij dan niks meer doordeweeks en snel? Jawel, maar vaak was het geen gezicht. En als het er wel knap uitzag was mijn keuken weer een puinhoop. En je kunt maar zoveel foto's maken met de stop van de gootsteen per ongeluk in beeld. Dat is mijn mening en ik heb er nog meer.


Dit is niet een heel snel gerecht maar het is wel praktisch: je doet wat dingen in de pan en je schuift hem in de oven. Daarna kun je kleine stinkerdjes in bad doen, duplo opruimen en een was ophangen. Of mondainere dingen: een stedentrip boeken, je porieën bekijken en een tijdschrift lezen. Mijn punt is: het kán allemaal, want de oven doet het werk.


Ik maakte wel vaker gebakken rijst maar mijn guapo bekende op een gegeven moment dat hij kip lekkerder vond met een sausje. Huh? Dat slaat helemaal nergens op! Dan is het eten dus gewoon niet lekker! Na een paar jaar broeden (soms letterlijk, soms niet) heb ik dit bedacht: er moeten meer lekkere dingen bij die rijst. Dan zit je geen saaie kip te eten maar een soort low maintenance risotto. Let op: voor dit gerecht gebruik je wel risottorijst maar in tegenstelling tot risotto wordt de rijst niet al dente maar wat zachter gekookt.


Voor de vega's: je kunt dit recept helemaal naar je hand zetten. In de tijd die de rijst nodig heeft om te garen koken ook sperziebonen, champignons, stukjes koolrabi en bietjes gaar. En pastinaak. En prei. Snap je? Dit recept is voor miesmuizers en alleseters, pietlutten en schrokoppen. Doe je ding dan!


Spaanse rijst uit de oven

Ingrediënten:

2 eetlepels gedroogde champignons
0,5 l kokend water
1 ui, gesnipperd
3 tenen knoflook in dunne plakjes
een flinke scheut olijfolie
250 gram risotto
een scheut Noilly Prat
1 rode paprika, in smalle repen
1/2 pot geroosterde paprika's, in repen
1 bakje cherrytomaten
twee handjes zwarte olijven
1 theelepel rozemarijn
0,5 theelepel paprikapoeder (Pimenton de la Vera)
1,5 theelepel zout
flink wat peper
0,75 l bouillon (kippen- of groente-)
2 kipfilets, ieder in achten
1 zakje diepvriesgarnalen, ontdooid


Week de gedroogde champignons in het kokende water. Zet apart.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Fruit in een ovenbestendige pan met deksel de ui en de knoflook aan in de olijfolie. Voeg de rijst toe en bak tot de rijst doorschijnende randjes krijgt. Iedereen zegt altijd dat de hele rijst doorschijnend moet worden maar echt? Dat is me nog nooit gelukt, hoe lang ik hem ook bak. Goed.
Blus de rijst af met de Noilly Prat. Voeg de rest van de ingrediënten (behalve de kip en de garnalen! Die hebben niets aan drie kwartier bakken.) en de champignons en hun water toe en roer even om. De rijst moet goed onder water staan. Dek de pan af en schuif hem in de oven. Laat hem daar een half uur staan en check de rijst daarna even: als hij bijna goed is maar nog erg nat kan hij nog even terug zonder de deksel erop, als hij bijna klaar is maar ook bijna ingekookt is doe je er nog wat bouillon bij en als hij gewoon goed gaat doe je de deur weer dicht. Maar niet voordat je de kip en de garnalen erbij heb gedaan!

Na drie kwartier moet de rijst wel bijna klaar zijn. Serveer direct uit de oven en met een glas rode wijn, hoe huismussig of werelds je ook bent.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten