20 september 2010

Chinese wontonsoep


Kok zijn heeft een paar grote voordelen: je moet lelijke schoenen aan, je krijgt niet veel betaald en je maakt lange dagen. Of waren dat de nadelen? Oh. Er zijn ook voordelen: je kunt als je wilt de hele dag
The Sound of Music draaien en hard meezingen omdat je toch in je eentje staat te werken, je collega's maken heel veel vieze grappen en de allergrootste: je kunt altijd een klantenpas lenen voor De Kweker.

De Kweker is de horecagroothandel van het Foodcenter in de Jan van Galenstraat in Amsterdam. Het is ook het Mekka voor de kookliefhebber. Ze hebben een gang met alleen maar azijnen, een diepvriesafdeling zo groot als een klaslokaal ('Voel je na een tijdje niet meer.' vertelde de man die daar al achttien jaar in staat te werken) en een onvoorstelbare kaasafdeling. Het leukste aan De Kweker is dat je er altijd dingen tegenkomt die je niet van plan was te kopen maar die je toch echt niet laat liggen. Zo heb ik zeldzaam sappige vanillepeulen ontdekt, halloumi die goedkoper is dan bij de Turk en wontonvellen. 



Wontons zijn met gehakt en/of garnalen gevulde deegpakketjes. Het deeg is net als bladerdeeg te koop in bevroren vierkante velletjes. Het verschil met bladerdeeg is dat er geen handige plasticjes tussen zitten, wat je dwingt het pakje eerst te laten ontdooien onder een theedoek, zodat het niet uitdroogt. Je kunt er tortellini-achtige pakketjes van vouwen als je van origami houdt, maar ik vind juist het gekookte deeg zo lekker dus maak ik vouw ze alleen dicht en laat de flappen wapperen. 



Wontonsoep 
Een beetje overgenomen van Dinner with Julie, De pure keuken van Donna Hay en een beetje zelf bedacht.


Ingrediënten


Vulling:
300 gram half om halfgehakt
200 gram roze garnalen, grofgehakt
2 lenteuitjes, in heel dunne ringetjes
1 eetlepel fijngesneden koriander (steeltjes)
1,5 eetlepel donkere sojasaus
1 eetlepel rijstazijn
1 theelepel sesamolie
2 theelepels geraspte gember
zout en peper
30 wontonvellen, ontdooid onder een vochtige theedoek


Soep:
kippe- en runderbouillon, in pot
ongeveer 2 centimeter verse gember, geschild en in schijven
1 steranijs
zwarte peper
scheutje sojasaus
1 stronk paksoi, het witte gedeelte in repen van een centimeter en de groene bladeren grof gescheurd
1 bakje shii take, fijngesneden
1 bakje taugé 
de blaadjes van de koriander, om te garneren


Meng de ingrediënten voor de vulling door elkaar. Als je lang kneedt wordt de vulling te stevig, dus stop als je een homogene massa hebt. Een andere truc die ik geleerd heb bij het maken van worsten is dat je een beetje van het vleesmengsel kunt garen in de magnetron om de vulling vast te proeven. Als de wontons eenmaal dichtgevouwen zijn is er geen op smaak brengen meer aan.




Leg in het midden van ieder vel een theelepel vulling. Maak de randen vochtig met water en vouw de wontons stevig dicht, zodat de vulling er tijdens het koken niet uitloopt. Leg ze naast elkaar, niet teveel overlappend omdat het deeg anders aan elkaar plakt. Dek af met de theedoek.



Maak de soep: breng in een grote pan de (indien nodig gezeefde) bouillon met de gember, steranijs, peper en sojasaus aan de kook. Kook een paar wontons per keer gaar in ongeveer drie minuten en leg ze in de borden waarin je de soep straks kookt. 


Gaar de groente in de bouillon, breng op smaak en verdeel de soep over de borden. Garneer met korianderblaadjes.
Voor 4 personen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten