29 december 2010

Piadina


Wat een stilte hier! Wordt er niet gegeten door de Zoetekauwen? Doen wij niet aan copieuze kerstdiners? Jazeker wel! We vonden alleen even de tijd niet om er over te schrijven. Laat staan er foto's van te maken. Wij zijn ook mensen. Maar gelukkig bestaat er nog zoiets als kerstvakantie. Tijd genoeg om te koken voor leuke mensen.

Heeft iemand nog trek na de Kerst? Ik hoop het wel, want Piadina is lekker. En het leent zich uitstekend voor een laat op de avond (vroeg op de ochtend) snack met Oud en Nieuw. Laat dit het eerste zijn wat je eet in 2011. Dan heb je zekerste weten een goed begin van het nieuwe jaar.

Piadina is een Italiaans flatbread. Brood van deeg dat niet gerezen is. In Italiƫ kun je deze broodjes kopen in speciale piadina kiosken: de piadineria. Ze worden gevuld met verschillende soorten kaas of groenten. Of met Nutella. Want dat is overal lekker op.


Piadina met spinazie en mozzarella
Recept uit Elle eten, voor vier personen

Ingrediƫnten
250 gram bloem
37,5 ml olijfolie
1,5 theelepel zout
1 theelepel bakpoeder
2,5 eetlepel witte wijn
50 ml handwarm water (+ extra in geval van droog deeg)

Voor de vulling:
350 gram spinazie (grondig gewassen)
1 teen knoflook, gehakt
olijfolie
zout
peper
1 bol buffelmozzarella
1 rode peper, gehakt


Maak een bergje van de bloem met daarin een kuiltje. Werk vanuit de kuil de olijfolie, zout, bakpoeder en witte wijn erdoor en voeg beetje bij beetje het water toe. Kneed tot een elastisch deeg ontstaat. Laat je niet uit het veld slaan door het deeg dat lijkt te mislukken. Het lukt namelijk wel, het wordt heus, echt lekker. Gewoon nog even doorkneden en indien nodig water en een beetje olie toevoegen. Laat het deeg 30 minuten rusten.

Fruit ondertussen de spinazie en de knoflook in hete olie. Bak het niet te lang, er mag nog wel een bite in zitten. Druk het vocht er uit, hak grof en breng op smaak.


Verdeel het deeg in porties ter grootte van een kippenei en rol die met een deegroller uit tot een dunne ronde lap ter grootte van de koekenpan. Verhit de pan op hoog vuur en bak de piadina's er in. Druk eventuele luchtbellen in het deeg plat tijdens het bakken.


Verdeel de spinazie over de helft van de nog hete piadina en beleg met plakken mozzarella. Giet er nog wat olie over, bestrooi met de rode peper en eventueel wat zout en peper. Klap de piadina dubbel en snij in punten (of niet, een halve maan is ook leuk). Serveer direct. Als late night snack, voorgerecht of lunch.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten