25 oktober 2010

Pastinaaksoep met nootmuskaat


We herinneren ons die groenten toch alweer lang genoeg om pastinaken, knolselderij en koolraap niet meer vergeten groenten te noemen? Mooi zo. Dit is een recept voor pastinaaksoep.


Pastinaken bevatten heel veel zetmeel. Je hoeft dus nooit bang te zijn voor dunne soep, je moet hem zelfs aanlengen tot in de gloria. Maar het goede aan zetmeel is vooral dat je die kunt laten caramelliseren door de groente te roosteren in de oven. Pompoenen, aardappels, knolselderij en wat vergeet ik nog meer? Worteltjes! Ze worden allemaal aanzienlijk smaakvoller van een laagje olijfolie of nog beter, geklaarde boter en een half uurtje in de oven op 200 graden.


De soep kan niet makkelijker en smaakvoller met zó weinig input. De nootmuskaat is versgeraspt omdat het moet, maar verder zit er geen spoortje moeilijkdoenerij bij. Tenzij je wat pastinaken vergeten in de oven teveel gedoe vindt. Dan moet ik nog iets anders bedenken.


Pastinaaksoep met nootmuskaat

Ik ben ongezellig principieel als het op slagroom in de soep aankomt. Ik vind het op z'n genuanceerdst een zwaktebod: alles krijg je er lekker mee en dat is net weer té makkelijk. Deze soep echter (net als champignonsoep trouwens) kan best wat zuivel gebruiken. Nu had ik geen room in huis dus heb ik de groente gekookt in wat melk. Net wat lekkerder!

Ingrediënten:

500 gram pastinaken
4 eetlepels olijfolie
1 middelgrote ui
2 tenen knoflook
1 prei in dunne ringen
scheutje Noilly Prat, witte wijn of sherry (of geen van drieën)
3 dl melk
1 liter slappe bouillon (kippen-, runder- of groentebouillon, net wat je hebt)
twee kleine aardappels, geschild en in kleine stukken
1/2 theelepel versgeraspte nootmuskaat


Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de pastinaken en snijd ze in stukken niet dikker dan een centimeter. De lengte maakt niet uit. Schep ze op de bakplaat om met de helft van de olijfolie en bak ze een half uur.


Fruit ondertussen de ui en de knoflook aan in de andere helft van de olie. Als de ui glazig is maar nog niet bruin voeg je de prei toe. Roer even om en doe er een scheut water bij. De prei heeft net niet genoeg vocht van zichzelf om gaar te stoven, dus water is handig en zo hoef je niet nog meer olie in de pan te doen. Zet het vuur laag.


Als de prei zacht en gaar is (na een kwartier) kun je wat Noilly Prat toevoegen. Als de pastinaak mooi bruin is (check de onderkant! Die gaat sneller.) doe je die vervolgens met de melk, bouillon en de aardappel in de pan. Breng aan de kook en draai het vuur zacht. Laat de pastinaak zacht en de aardappel gaar koken, pureer met een staafmixer en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. De soep is heel goed in te vriezen, wat super is als je een keer na een drukke dag zelf bevroren bent.


1 opmerking:

Unknown zei

Chaya: Hmmm, ben geen liefhebber van pastinaak, maar wordt toch wel erg nieuwsgierig van dit recept...

Een reactie posten