12 augustus 2011

Groene Sushi Salade


De eerste keer dat ik Sushi at was bij een veganiste aan tafel. Anne-Jet nam me mee naar een etentje bij een absurd leuke collega die iets heel slims deed: ze mieterde alle ingrediënten voor sushi op tafel en iedereen kon zelf aan de slag. Zo is je eigen eten aan tafel maken dus wel leuk. Veel charmanter dan steengrillen of gourmetten. Alhoewel. Misschien vooral hilarischer.

Ik zou het zeker een keer uitproberen, zo'n etentje met als thema: rol je eigen sushi maar want ik heb geen zin in die plakkende rijst aan mijn vingers. Hou een camera bij de hand en zet al je vrienden op de foto in benarde poses met rijst in hun haar en de lichte paniek in hun ogen als ze constateren dat ze hun sushi rol te vol gestouwd hebben en hem nu niet dichtgerold krijgen. Dikke pret!

Mocht je geen zin hebben in zulke escapades en ook geen trek hebben in bezorg- of supermarktsushi, dan is de sushi salade de oplossing. David en Luise van Green Kitchen Stories bedachten deze salade en schreven er over op hun veel te mooie kookblog. En ik vond het een prachtig idee.

Sushi salade! Of eigenlijk, sushi berg! Want in feite gooi je alle ingrediënten voor sushi (en meer) op een grote berg waardoor je een lekker bord eten hebt. Zonder gedoe met plakkende rijst en opstandige, losrollende norivellen. Niet heel sexy, wel lekker.


We aten deze salade al twee keer en daar blijft het niet bij. Hop, ga hem maken! Doe alsof het zomer is! De lijst ingrediënten is lang, maar dat is geen excuus want dit is lekker.

Sushi salade
Voor 4 personen, hoofdgerecht.
Dit recept is een aangepaste versie van de Green Sushi Salad van Green Kitchen Stories. Deze is vegetarisch, maar je kunt hem vast ook heel lekker maken met rauwe vis (die je dan niet marineert). De marinade is dan gewoon de dressing.


Marineer de tempeh minstens een uur van te voren.

Ingrediënten

300 gram tempeh, in blokjes
4 eetlepels sesamolie
4 eetlepels sojasaus
2 eetlepels rijstazijn
1 teen knoflook, geperst
1/2 rode peper, gehakt
6 cm verse gemberwortel, geraspt

witte, bruine of sushi rijst voor 4 personen
2 eetlepels rijstazijn
1 eetlepel sesamolie
een handje gehakte verse koriander

1 courgette, in blokjes
een doosje paddestoelen (kastanjechampignons of shi-takes bijvoorbeeld) in vieren
1 avocado, in stukjes
1/2 komkommer, in reepjes
en andere groenten waar je trek in hebt zoals broccoli (even de kook er over), bosui, peultjes, sugar snaps

4 nori vellen
een handje geroosterde sesamzaadjes
een hand gehakte verse koriander

Meng de ingredienten voor de dressing/marinade en giet over de blokjes tempeh. Zorg dat alle blokjes in de marinade liggen. Zet een uur weg en roer/schud zo nu en dan om.

Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking gaar. Roer, als de rijst nog warm is, de rijstazijn en sesamolie er door. Breng eventueel op smaak met wat zout. Laat afkoelen en meng de gehakte koriander er door.


Schep de blokjes tempeh uit de marinade of giet de marinade af en bewaar deze! Bak de tempeh kort op middelhoog vuur goudbruin. Zet apart.

De groenten kun je rauw of gebakken in de salade doen. Ik heb de courgette en de champignons kort op hoog vuur gebakken. Ik hou namelijk niet van rauwe champignons. Broccoli zou ik ook even blancheren en daarna ik koud water laten afkoelen. Peultjes zijn rauw en gebakken lekker. Bosui, avocado en komkommer eet je natuurlijk rauwww.


Knip de nori vellen in kleine vierkantjes

Verdeel de rijst over vier borden en schep de groenten en tempeh er op. Sprenkel er wat van de marinade over en bestrooi met sesamzaad, stukjes nori en grof gehakte koriander. Serveer met wasabi en sojasaus of de eventuele rest van de marinade.

1 opmerking:

Ellen zei

Wauw, dit ga ik snel eens maken!
Uit Amerika hebben we een über-light snack meegenomen: vierkante velletjes (5x5cm) nori met wasabi-smaak. Die kunnen mooi door deze salade!

Een reactie posten