15 augustus 2011

Mueslirepen


Onze vakantie is voorbij. En in het kader van het weekthema 'laten we negeren dat de vakantie voorbij is' aten wij vanavond in het park. In de zon op een mooi picknickkleed met left-over salades van de BBQ van gisteren. In het park was bijna niemand. Het is er vreselijk rustig deze maand omdat veel van onze buurtbewoners pas mogen eten bij zonsondergang. En wat is een picknick zonder eten? Precies. Ik zou ook niet graag met een knorrende buik in het park tussen de goed gevulde picknickkleden door huppelen.

Ik heb nog nooit gevast of gelijnd, dus ik weet niet hoe het is om niet te mogen eten wanneer ik trek heb. Het lijkt me heel moeilijk. Ik ben zo'n type die altijd iets te eten in haar tas heeft voor in het geval van acute trek. Die kan bij mij op elk onmogelijk moment spontaan ontstaan. En van honger word ik heel ongezellig.


Deze mueslirepen zijn altijd goed, heb ik ontdekt. Als ontbijt, tussendoortje, late-night snack, bij de koffie. Ze zijn tien keer lekkerder dan mueslirepen uit de supermarkt. Echt. Vergeet ze. Voer ze aan de kippen en stap de keuken in om deze knakkers te bakken. Het is zo gedaan.


Mueslirepen
Naar een recept van Smitten Kitchen

De repen (granola bars klinkt eigenlijk leuker, is leuk om hardop te zeggen) waren bij mij niet zo stevig als ik had verwacht. Ze waren wel prettig om in te bijten, maar ze vielen een beetje uit elkaar bij het snijden. Dus de volgende keer gebruik ik denk ik wat meer plaksel (pindakaas, honing, boter). Een eetlepel is 15 ml.

Ingrediënten
75 gram havermout
4 eetlepels rietsuiker
25 gram gemalen havermout (in blender of keukenmachine of vijzel)
1/4 theelepel zout
1/4 theelepel kaneel
200 gram gedroogd fruit en noten*
3 eetlepels pindakaas
3 eetlepels gesmolten boter
2 eetlepels honing
1 eetlepel maple syrup (of stroop)
1 theelepel water

* Ik gebruikte hazelnoten, zonnebloempitten, amandelen, rozijnen en gedroogde abrikozen.
Chocolate chips, sesamzaadjes, walnoten, gedroogde pruimen en cranberries, pecannoten of kokosvlokken zijn er vast ook heel lekker in.


Verwarm de oven voor op 175 graden.

Meng alle droge ingrediënten met de (eventueel wat fijner gehakte) noten en fruit. Ik heb ze van te voren even rondgedraaid in de blender om alles grof te hakken. Meng in een andere kom de gesmolten boter, honing, stroop/siroop en het water. Roer daarna alles, samen met de pindakaas grondig door elkaar.


Bekleed een bakvorm met bakpapier (ook de randen) en vet het papier in. Druk de muesli massa goed in de vorm, vooral ook aan de randen en in de hoeken.

Zet de vorm in de oven en laat het geheel in 30 minuten licht goudbruin worden. Haal de vorm uit de oven en laat even afkoelen. Til de mega-reep aan het bakpapier voorzichtig uit de vorm en laat helemaal afkoelen op een rooster. Je kunt de repen pas snijden als het geheel helemaal afgekoeld is.

12 augustus 2011

Groene Sushi Salade


De eerste keer dat ik Sushi at was bij een veganiste aan tafel. Anne-Jet nam me mee naar een etentje bij een absurd leuke collega die iets heel slims deed: ze mieterde alle ingrediënten voor sushi op tafel en iedereen kon zelf aan de slag. Zo is je eigen eten aan tafel maken dus wel leuk. Veel charmanter dan steengrillen of gourmetten. Alhoewel. Misschien vooral hilarischer.

Ik zou het zeker een keer uitproberen, zo'n etentje met als thema: rol je eigen sushi maar want ik heb geen zin in die plakkende rijst aan mijn vingers. Hou een camera bij de hand en zet al je vrienden op de foto in benarde poses met rijst in hun haar en de lichte paniek in hun ogen als ze constateren dat ze hun sushi rol te vol gestouwd hebben en hem nu niet dichtgerold krijgen. Dikke pret!

Mocht je geen zin hebben in zulke escapades en ook geen trek hebben in bezorg- of supermarktsushi, dan is de sushi salade de oplossing. David en Luise van Green Kitchen Stories bedachten deze salade en schreven er over op hun veel te mooie kookblog. En ik vond het een prachtig idee.

Sushi salade! Of eigenlijk, sushi berg! Want in feite gooi je alle ingrediënten voor sushi (en meer) op een grote berg waardoor je een lekker bord eten hebt. Zonder gedoe met plakkende rijst en opstandige, losrollende norivellen. Niet heel sexy, wel lekker.


We aten deze salade al twee keer en daar blijft het niet bij. Hop, ga hem maken! Doe alsof het zomer is! De lijst ingrediënten is lang, maar dat is geen excuus want dit is lekker.

Sushi salade
Voor 4 personen, hoofdgerecht.
Dit recept is een aangepaste versie van de Green Sushi Salad van Green Kitchen Stories. Deze is vegetarisch, maar je kunt hem vast ook heel lekker maken met rauwe vis (die je dan niet marineert). De marinade is dan gewoon de dressing.


Marineer de tempeh minstens een uur van te voren.

Ingrediënten

300 gram tempeh, in blokjes
4 eetlepels sesamolie
4 eetlepels sojasaus
2 eetlepels rijstazijn
1 teen knoflook, geperst
1/2 rode peper, gehakt
6 cm verse gemberwortel, geraspt

witte, bruine of sushi rijst voor 4 personen
2 eetlepels rijstazijn
1 eetlepel sesamolie
een handje gehakte verse koriander

1 courgette, in blokjes
een doosje paddestoelen (kastanjechampignons of shi-takes bijvoorbeeld) in vieren
1 avocado, in stukjes
1/2 komkommer, in reepjes
en andere groenten waar je trek in hebt zoals broccoli (even de kook er over), bosui, peultjes, sugar snaps

4 nori vellen
een handje geroosterde sesamzaadjes
een hand gehakte verse koriander

Meng de ingredienten voor de dressing/marinade en giet over de blokjes tempeh. Zorg dat alle blokjes in de marinade liggen. Zet een uur weg en roer/schud zo nu en dan om.

Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking gaar. Roer, als de rijst nog warm is, de rijstazijn en sesamolie er door. Breng eventueel op smaak met wat zout. Laat afkoelen en meng de gehakte koriander er door.


Schep de blokjes tempeh uit de marinade of giet de marinade af en bewaar deze! Bak de tempeh kort op middelhoog vuur goudbruin. Zet apart.

De groenten kun je rauw of gebakken in de salade doen. Ik heb de courgette en de champignons kort op hoog vuur gebakken. Ik hou namelijk niet van rauwe champignons. Broccoli zou ik ook even blancheren en daarna ik koud water laten afkoelen. Peultjes zijn rauw en gebakken lekker. Bosui, avocado en komkommer eet je natuurlijk rauwww.


Knip de nori vellen in kleine vierkantjes

Verdeel de rijst over vier borden en schep de groenten en tempeh er op. Sprenkel er wat van de marinade over en bestrooi met sesamzaad, stukjes nori en grof gehakte koriander. Serveer met wasabi en sojasaus of de eventuele rest van de marinade.