21 april 2011

Otsu


En toen was het opeens prachtig weer. Zulk mooi weer dat we buiten kunnen eten. Daar word ik nou blij van. Soms is het nog even rillen bij het ontbijt op het balkon, maar ik laat me er niet vanaf jagen door een beetje wind. Ik moet en zal buiten zitten.

We zijn niet de enigen die buiten eten. In onze buurt wonen mensen van alle soorten en maten en die gaan bij mooi weer allemaal in het park eten. Wij hebben prachtig uitzicht op de route naar het park en 's avonds, als de schemer inzet, dan komen hele families het park uit struinen. Met lege koelboxen, lauwe barbecues, volle buiken en rode wangen. Zomer op zijn best!


Met de warme zon en lentebloesem komt spontaan de trek in salades weer tevoorschijn. Vroeger kwam ik niet veel verder dan salades met sla. Later kwam daar pastasalade bij en nog later, heel exotisch, couscoussalade. Allemaal heel lekker. En toch wilde ik wel weer eens wat nieuws. Salade met noedels misschien?

Ik ging op zoek naar een recept met soba. Japanse boekweitnoedels. Die had ik namelijk nog in huis. Na wat geblader en geneuzel in boeken en op internet koos ik dit recept. De volgende ochtend keek ik er nog een keer naar en kwam het me wel erg bekend voor. Dit recept zat dus al een jaar in mijn receptenmap. Maar blijkbaar moest ik het twee keer vinden voor ik het ging maken.


Het enige Japans dat ik eerder maakte is volgens mij sushi en een poging tot het namaken van nummer 41 van Wagamama. Misschien heb je niet alles uit de ingrediëntenlijst in huis en misschien ken je een paar producten niet, maar dat is juist leuk! Dan kun je op avontuur in de toko en nieuwe smaken ontdekken.

Otsu
Ik vond dit recept op 101cookbooks.com en ik was het niet met Heidi eens over de verhoudingen. Daarom zet ik bij de ingrediënten de hoeveelheden die ik heb gebruikt. De originele verhoudingen vind je in het recept van Heidi achter bovenstaande link.
De dressing is ontzettend lekker en vast ook goed te gebruiken voor ander lekker eten.

Ingrediënten
Rasp van 1 citroen
Een vierkantje verse gember van 2,5 cm, fijngeraspt
1 eetlepel honing
3/4 theelepel cayenne peper
3/4 theelepel zout
1 eetlepel citroensap
1/4 cup (bruine) rijstazijn
1/6 cup japanse soya saus (als je het kunt vinden shoyu)
2 eetlepels olijf olie
2 eetlepels sesamolie

250 gram soba noedels
500 gram tofu
1/4 cup verse gehakte koriander
3 bosuitjes in ringetjes
1/2 komkommer, doormidden gesneden, ontdaan van zaadjes en in dunne plakjes
1 kleine hand verse gehakte koriander (garnering)
1/4 cup geroosterde sesamzaadjes


Maak eerst de dressing door de citroenrasp, gemberrasp, honing, cayenne en zout met de staafmixer tot een glad papje te mengen. Voeg de citroensap, rijstazijn, soyasaus toe en meng verder met de mixer. Giet tot slot de olijf- en sesamolie er bij.


Kook de soba noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar, giet af en spoel af onder koud water.


Droog de tofu goed af met keukenrol en snij in stukken. Ik vind blokjes handiger eten, maar in Japanse gerechten zijn de stukken tofu meestal wat groter. Doe dus lekker wat je handig vindt. Bak de stukken in een droge koekenpan met anti-aanbaklaag en keer ze af en toe. Als je ze laat liggen dan plakken ze vast en dan eindig je met scrambled tofu. Keer ze af en toe voorzichtig boven het matig hete vuur en bak ze goudbruin tot ze stevig zijn.


Meng in een grote kom de noedels met de koriander, de bosui, komkommer en 2/3 cup van de dressing. Voeg de tofu toe en meng voorzichtig nog een keer. Proef of je meer dressing nodig vindt. Ik vond dat er nog wel wat bij kon.


Serveer de otsu op een schaal en bestrooi met koriander en geroosterde sesamzaadjes. Eet de otsu met stokjes op het balkon of in de tuin of in het park. En wel even naar me zwaaien als je uit het park naar huis loopt!

6 opmerkingen:

Renske zei

Ok, dit smaakt de volgende dag misschien nog wel beter! Otsu ziet er misschien saai uit, maar dat is het dus absoluut niet.

Unknown zei

OTSU!f Favoriet hier in huize P te A!

Ik zie dat je het van een bord kan eten? Heb je de verhoudingen zo veranderd dat de dressing dik werd? Wij eten dit altijd uit een kom wegens overmatige sappigheid. Lekker!

Overigens serveert Heidi er tegenwoordig zwarte sesampasta bij, dat ga ik ook een keer proberen. http://www.101cookbooks.com/archives/black-sesame-otsu-recipe.html

P.S. je linkje naar 101 wijst de #comments aan.

Renske zei

Ha Remmelt!

Otsu goed he? Dit was dus mijn eerste. Heidi komt met 12 ounces soba, dat is toch veel te veel? Dan zit je met een mega berg noedels met af en toe een stukske tofu. Dus ik heb minder soba, meer tofu gebruikt (ik denk altijd aan N uit huize P te A als ik tofu droogbak!). En van mij mag er ook meer komkommer in. Eigenlijk moet iedereen tijdens het maken gewoon doen waar hij/zij op dat moment zin in heeft.

Link heb ik gelijk gefixt, dank!

Machteld zei

Wij hebben vrijdag dit recept gemaakt.....HEERLIJK!! Past goed bij het mooie zomerse weer....met een kom op schoot op het balkon.
Door dit blog al veel nieuwe inspiratie voor het koken....leuk!

Renske zei

Hee Machteld, wat goed te horen! Ik ben benieuwd hoe jij de verhoudingen vond. Heb je alle dressing gebruikt?

Machteld zei

Ja hoor ik heb jullie recept helemaal gevolgd en ook alle dressing gebruikt (beetje enthousiast). Dressing was qua hoeveelheid iets te veel op de verhouding noodles, maar qua smaak perfect!

Een reactie posten