23 januari 2011

Wraps met haloumi, geroosterde groenten en limoendressing


Op een dag haal je het in je hoofd dat het een goed idee is om je keuken te laten verbouwen. Je maakt plannen, tekent een offerte, droomt wat weg bij plaatjes in dure tijdschriften en verheugt je op het hele gebeuren. Je zoekt een keuken uit, besteedt belachelijk veel aandacht aan de keuze van het absoluut juiste fornuis en besluit tussen neus en lippen door welke kleur er op de muren moet. Die keuze maak je bij romantisch gedimd licht, in de avond, op de bank. Knus hoor.

En dan gaat 's ochtends om 7 uur de bel en staat de elektricien voor je neus. En de loodgieter. En de stukadoor. En al gedurende de eerste dagen van de verbouwing, als je staat af te wassen in de badkamer met een laag wit bouwstof onder je sokken, begin je je af te vragen waar je je ook al weer op verheugde. Dat gevoel bereikt haar hoogtepunt als je op een avond thuiskomt en constateert dat je keukenmuren lime groen zijn. Ja, lime. Je pakt het Flexa kleurstripje dat je uitzocht erbij en constateert dat die zachte lichte kleur met een zweempje groen, op de muur een transformatie doormaakt die haar weerga niet kent. Oeps...


Met onze keukenmuren is het goed gekomen en met de rest van de keuken gaat het ook de goede kant op. Ik kan weer koken. Op een tijdelijk blad, zonder afzuigkap en zonder behoorlijke lampen (zoals te zien aan de foto's). De helft van alle spullen zit nog in dozen en ik ben alles kwijt. Maar dat doet er allemaal niet toe, want we krijgen een verdomd fijne nieuwe keuken. En we zijn er in geslaagd een behoorlijk maal op tafel te zetten vanavond. Geïnspireerd door de kleur die onder drie dikke lagen verf en coating op onze muren schuilt: limoen.


Wraps met haloumi, geroosterde groeten en limoendressing
Hoofdgerecht voor 2 personen of lunch voor 4

Haloumi is een zoute kaas die van oorsprong van Cyprus komt. De kaas smelt pas bij heel hoge temperatuur waardoor hij goed te grillen is. Het zoute van de kaas combineert erg goed met de limoendressing met ananas en basilicum.



Ingrediënten

4 tortillawraps
1 rode paprika
1/2 gele paprika
1 courgette
1 rode ui
olijfolie
peper
1 pakje haloumi
sap van 1 limoen
2 tenen knoflook
1/5 bakje verse basilicum, gehakt
ananassap

Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een ovenschaal in. Snij de paprika's en courgette in blokjes (niet te groot, dat is niet handig in de wraps) en de ui in halve ringen. Meng de groenten in de ovenschaal met wat peper en een klein beetje zout en zet de schaal zo'n 20 minuten in de oven. Je wilt dat de groeten nog een beetje knapperig zijn. Als je geen oven hebt, dan kun je de groenten ook lekker grillen op de grillpan.


Snij de haloumi in stukjes en verwarm een pan met anti-aanbaklaag op gemiddeld vuur. Het bakken van haloumi vergt geduld. Leg nooit te veel haloumi tegelijk in een pan. De kaas wordt zacht en verliest zijn vocht voordat hij gaat bakken. Als je de pan vol legt dan eindig je met een grote haloumi-koek. Dus bak de kaas in porties. Zet het vuur lager zodra de kaas begint te kleuren (dat duurt even) en draai alle stukjes om zodat ze aan beide kanten mooi goudbruin worden.

Verwarm in een andere pan een eetlepel olie en bak de knoflook zachtjes gaar. Hij mag niet bruin worden. Voeg limoensap, ananassap (verhouding limoen ananas: 1:1,5) en basilicum toe en kook het geheel een beetje in.

Haal de groenten uit de oven en meng de gebakken haloumi en de dressing er door. Verwarm een grote koekenpan met anti-aanbaklaag op hoog vuur en bak de kale tortilla kort tot hij warm is en wat opbolt. Vul de warme wrap met de vulling en eet op.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten