2 januari 2011

Lasagne met pompoen, ricotta en salie


Een nieuw jaar, een frisse start. Of nee, toch niet. We beginnen 2011 met een lasagne. Daar kun je tegenwoordig eigenlijk niet meer met goed fatsoen bij aankomen bij je dinergasten. Iedereen kan lasagne maken, het is weinig indrukwekkend. Is het nog steeds zo dat jongens die voor het eerst voor een meisje gaan koken lasagne maken? Zo schattig.

Maar toch post ik dit recept. Want het is lekker en dit is niet your average lasagne. Pompoen met salie doet het altijd goed. Ricotta met pasta ook. En bij elkaar werkt het misschien nog wel beter. Die regel gaat overigens niet altijd op. Sommige mensen vinden paars een mooie kleur en bruin een mooie kleur en vinden dat die kleuren daarom ook bij elkaar passen. Daar ben ik het niet mee eens.

Lasagne met pompoen, ricotta en salie
Dit recept komt uit een kooktijdschrift (ik vermoed Delicious)

Waar ik dus echt een hekel aan heb zijn recepten waar fouten in zitten. Daar word ik niet vrolijk van. En dat is zonde, want koken moet vooral leuk zijn. In dit recept klopt een aantal dingen niet. Zo staat er dat je de ricotta grondig moet laten uitlekken. Niet doen! Lasagne moet nat zijn want de vellen hebben vocht nodig om gaar te worden. Een droge lasagne is not done. Een te natte trouwens ook, want dan valt hij uit elkaar als je de borden volschept.


Volgens dit recept zijn stukken pompoen in de oven na 35 minuten zo gaar dat ze boterzacht zijn. In mijn oven lukte dat niet. Snijd de pompoen vooral in kleine stukken en gooi er wellicht even de kook over voor ze in de oven gaan. Dat scheelt vast oventijd.

Ingrediƫnten

1,2 kilo schoongemaakte pompoen in stukken
2 eetlepels olijfolie
1/2 theelepel gedroogde chilivlokken
1 eetlepel gehakte verse salie
12 salieblaadjes
1/2 theelepel nootmuskaat
350 gram ricotta
1 middelgroot ei
60 gram versgeraspte parmezaanse kaas
extra parmezaan ter garnering
Verse lasagnevellen
100 gram ongezouten boter
2 eetlepels gehakte walnoten
zout en peper
100 ml slagroom

Verwarm de oven voor op 190 graden.
Giet de olijfolie in een grote kom, voeg de chilivlokken, zout en peper toe. Schud de pompoen om in de olie met chilivlokken zodat alle stukken bedekt zijn met olie en kruiden. Gooi de pompoenstukken in een ovenschaal of op de bakplaat en bak in de oven tot ze zacht zijn. Pureer de pompoen, of prak met een vork. Voeg nootmuskaat en gehakte salie toe. Om de puree wat romiger te maken heb ik ook wat slagroom (ca 50 ml) toegevoegd.


Meng de ricotta, het ei, de helft van de kaas en wat zout en peper tot een gladde massa. Ook hier heb ik wat room aan toegevoegd.

Vet een diepe ovenschaal in en bestrijk de bodem met wat pompoenpuree. Leg er lasagnevellen op en bestrijk die met een laagje ricottamengsel en daar bovenop pompoenpuree. Je kunt ook tussen de vellen afwisselen met pompoen of ricotta. Eindig met een laag ricotta en bestrooi deze met de andere 30 gram kaas.


Het originele recept wil dat je de lasagne nu een uur in de oven zet (de eerste 45 minuten met aluminiumfolie over de schaal). Aangezien alles al gaar is (behalve de verse lasagnevellen), lijkt mij 30 minuten voldoende.

Als je de lasagne extra kek wilt maken, dan kun je hem serveren met een salieboter:
Verwarm de boter met de salieblaadjes en de stukjes walnoot tot de salie knapperig wordt. Besprenkel de lasagne met de boter en de blaadjes en bestrooi met de extra kaas.

Verse salie is niet overal en altijd te krijgen. Dan kun je door de pompoenpuree gedroogde salie gebruiken en de boter serveren met gedroogde salie en nootjes. Of deze achterwege laten.

1 opmerking:

Bjank zei

Klinkt heerlijk.
Ik ga van de week het recept proberen......

Een reactie posten